Jag föddes i Jämtland i norra Sverige och har sedan dess

hunnit med att bo på många olika platser,

både i Sverige och ute i Europa.

Jag har alltid varit intresserad av historia och gamla ting, och har släktforskat till och från sedan mer än 45 år. Som de flesta släktforskare började jag med att reda ut min egen släkt, men detta har med åren kommit i skymundan då jag nu mestadels forskar på uppdrag åt skandinaviska emigrantättlingar från hela världen.

Förutom mina släktforskningsuppdrag åt folk som inte själva kan eller vill lägga tid på att hitta sina egna anor gör jag även då och då utredningar för TV-programmen "Who do you think you are" och "Finding your roots". 

 

Något som ligger mig varmt om hjärtat är min forskning runt de invandrare som kom från i första hand de östra delarna av Finland runt skiftet 1500-1600, för att skapa sig ett liv i Bergslagen. Jag har jobbat många år på att återfinna släktnamnen familjerna hade när de kom till sitt nya hemland, men som de svenska skrivarna nästan helt uteslöt. 

Mina fynd finns redovisade i Finnsams släktnamnsdatabas (http://www.mmbr.no/sndb/).

Mitt senaste projekt är en kartläggning av familjer som bodde och verkade i Jämtland, huvudsakligen i tingslagen runt Storsjön. Detta innebär mycket läsning av domböcker, alla de olika skattelängder som existerar samt den fantastiska skatt av medeltida diplom som finns bevarade från Jämtland.

Att läsa gamla domböcker som kan vara ett sätt att komma längre bak i tiden där inte kyrkböcker existerar, samt om man har okända fäder i sitt släktträd är det inte omöjligt att hitta dem i domböckerna.

Jag är medlem i APG (Association of Professional Genealogists)

Vem är Monica Fogelqvist?

En bild av Monica Fogelqvist