Jag föddes i Jämtland i norra Sverige och har sedan dess

hunnit med att bo på många olika platser,

både i Sverige och ute i Europa.

Jag har alltid varit intresserad av historia och gamla ting, och har släktforskat till och från sedan mer än 45 år. Som de flesta släktforskare började jag med att reda ut min egen släkt, men detta har med åren utökats till att bli större projekt med kartläggningar av alla de människor som bott och verkat inom vissa områden. (Företrädesvis i de områden där jag haft mina egna rötter, men då min släkt är ganska brokig och kommer från flera olika delar av Skandinavien, har det blivit många och stora områden...)

Förutom mina släktforskningsuppdrag åt folk som inte själva kan eller vill lägga tid på att hitta sina egna anor har jag även gjort utredningar åt TV-programmen "Who do you think you are" och "Finding your roots". 

 

Något som ligger mig varmt om hjärtat är min forskning runt de invandrare som kom från i första hand de östra delarna av Finland runt skiftet 1500-1600, för att skapa sig ett liv i Bergslagen. Jag har jobbat många år på att återfinna släktnamnen familjerna hade när de kom till sitt nya hemland, men som de svenska skrivarna nästan helt uteslöt. Jag har också försökt följa upp hur deras flyttningar skedde här i landet, vilket inte är lätt då dessa invandrare var av ett rörligt släkte...

Mina fynd finns redovisade i Finnsams släktnamnsdatabas (http://www.mmbr.no/sndb/).

Det projekt jag för närvarande håller på med är en kartläggning av familjer som bodde och verkade i Jämtland, huvudsakligen i tingslagen runt Storsjön. Detta innebär mycket läsning av domböcker, alla de olika skattelängder som existerar samt den fantastiska skatt av medeltida diplom som finns bevarade från Jämtland. Så småningom är det tänkt att dessa mina projekt skall komma ut i någon form av sammanställning, men som alla släktforskare vet blir man ju aldrig klar. Det dyker alltid upp något nytt att fördjupa sig i så jag jobbar vidare utan någon deadline.

Den forskning jag mest sysslar med numera består av mycket läsning av gamla domböcker, svenska naturligtvis och norska före 1645 då Jämtland blev ett svenskt län. Det är fantastiskt vad man kan fynda i dem, och ofta är det ett sätt att komma längre bak i tiden där inte kyrkböcker existerar. Har man okända fäder i sitt släktträd är det inte omöjligt att hitta dem i domböckerna till exempel, då det oftast gjordes en utredning om barnafadern var den modern påstod och om lägersmålet skett under äktenskapslöfte eller ej.

Jag är medlem i APG (Association of Professional Genealogists)

Vem är Monica Fogelqvist?

En bild av Monica Fogelqvist